Menu

Na dzień dobry 
Zestaw śniadaniowy hotelowy  25,00/15,00
pieczywo, masło, ser, wędlina, pomidor, gotowane jajko  
Jajecznica po śląsku 100g(1,3,5,6,7,8,9,10,11) 12,00
na wędzonym boczku lub na maśle (3szt.) z pieczywem tradycyjnym 
Deska przekąsek  30,00 
serów, wędlin i naszych przetworów, podawane z pieczywem i masłem 300g(1,3,5,6,7,8,9,10,11) 


Zupy
Rosół z makaronem 250g(1,3,9) 10,00
Wodzionka na boczku 250g(1,3,,9)  12,00
Żurek śląski 300g(1,3,7,9)  15,00 
z jajkiem, kiełbasą  i ziemniakami
 
Zupa sezonowa zapytaj kelnera o dostepność 200g
pomidorowa, chłodnik, kapuśniak, barszcz z krokietem, warzywna 
 
Nasze przysmaki
Dania tworzone według zasad zdrowej kuchni z najzdrowszych dostępnych surowców. 
Dostępne w niewielkim ruchu czas oczekiwania ok 40 min
Gramatura odnosi się do wagi produktów białkowych i dodatków w stanie surowym.
 
Hubertus 400g(3,6,7, 9,10,11) 42,00 
Rolada z jelenia z kluskami śląskimi, sosem grzybowym i sałatką.
 
Danie Gajowego 400g(3,6,7, 9) 45,00 
Aromatyczny jeleń, z grzybami leśnymi w sosie, podawany z kluskami i kapustą zasmażaną.
 
Kaptur Mnicha  450g(3,6,7, 9)   35,00

Solidny placek ze świeżo utartych ziemniaków z aromatycznym gulaszem
wołowym po węgiersku i surówką.
 
Pstrąg w ziołach 400g(1,2,3,4,5,7,9,10)  32,00
Smażony na maśle podawany z frytkami i surówka.
 
Szparagi w rybie 300g(1,2,3,4,5,7,9,10)  30,00
Filet miruny/łososia zapieczony ze szparagami w sosie pieczarkowym podawany
z frytkami i surówką.
 
 
 Annaberskie Obiady  Polecane w dużym ruchu 
 
 
Obiad śląski  400g (3,6,7,9,11)  35,00  
Rolada wołowa z sosem pieczeniowym podawana
z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. 
W ofercie również inne rolady w ograniczonej ilości: cielęca 38zł, z jelenia 42zł,
z indyka 30zł.
 
Przysmak Pielgrzyma 400g(1,3,6,7,9,10,11)  28,00  
Krucha pieczeń z łopatki, sos, panczkraut czyli ziemniaki z kapustą zasmażaną.
 
Wołowina po węgiersku 400g(3,6,7,,9,10)   32.00 

Duże kawałki marynowanej wołowiny, pieczone z papryką czerwoną na ostro,
podawane z kluskami i buraczkami.
Annaberski wulkan 400g(1,3,6,7,9)   32,00 
Filet drobiowy nadziewany włoską mozzarella i brokułami w sosie serowym
podawany z kluskami panierowanymi i warzywami gotowanymi na parze.
 
Soczyste fileciki drobiowe 300g(1,3,7,11)   25,00   
Podawane z frytkami i surówka


Menu sezonowe
 
 
Ser smażony 300g(1,3,5,7,9,10)  25,00
Podawany z frytkami i surówka/warzywami i sosem
 
Pierogi różne rodzaje (pytaj kelnera) 300g(1,3,5,7,9,10)  22,00


Polędwiczki drobiowe
Nuggetsy 300g(1,3,5,6,7,9,) 25,00
Podawane z frytkami i surówka
 
Śląska baba 400g(1,3,5,7,9,10)  niedostępne w odpusty 30,00
Placki ziemniaczane przekładane mięsem drobiowym lub
wieprzowym panierowanym w cieście piwnym 
z kapusta zasmażaną.
 
Śląski chłop 400g(1,3,5,7,9,10)  niedostępne w odpusty  27,00
Placki ziemniaczane przekładane warzywami na parze
z sosem pieczarkowym z surówka.
 
Naleśniki zapiekane w piecu 400g(1,3,5,7,9,10)  25,00 
Z sezonowymi warzywami zapiekane z serem mozzarella 
polane kremowym sosem serowym.
 
 
Smaki lata
 

Makaron truflowy
31,00
Włoskie tagiatelle w sosie truflowym z filecikami drobiowymi 
obsypane parmezanem.
 
Makaron grzybowy  25,00 

Włoskie tagiatelle w sosie kremowo-ziołowym z
boczniakami/pieczarkami, obsypane parmezanem.
 
Makaron z wołowina  28,00 
Włoskie tagiatelle z wołowiną w pikantnym aromatycznym sosie.
 
Makaron prowansalski  22,00 
Włoskie tagliatelle w gęstym aromatycznym sosie pomidorowym 
z parmezanem.
 
 
Jarskie
 
Uczta ogrodnika  300g(1,3,7,8,11) w ruchu czas oczekiwania 30min  24,00   
Sałata lodowa z marchewką, cebulą, ogórkiem, jabłkiem, pomidorem, 
papryką, serem typu fetta, jajkiem na twardo, sosem winegret i ziarnami.
 
Sałatka z filetem z ryby lub drobiu 300g (3,7,11)   28,00    
Filet na postumencie z sałaty lodowej z ogórkiem, pomidorem, cebulą, 
marchewką, sosem winegret i ziarnami.
 
wegANKA 300g(1,3,5,7,,9,10)  25,00
Kluski/ ziemniaki z sosem serowym/ grzybowym z surówka.
 
Bukiet warzyw 300g(3,7,8,11)   23,00  
Warzywa gotowane na parze z nutką ziołową i sosem śmietanowo-serowym
lub czosnkowym
 
Ser smażony 300g(1,3,5,7,,9,10) 25,00   
Podawany z frytkami, surówka i sosem
 
Pierogi różne rodzaje (pytaj kelnera) 300g(1,3,5,7,9,10) 22,00
 
Naleśniki zapiekane w piecu 400g(1,3,5,7,9,10)  25,00 
Z sezonowymi warzywami zapiekane z serem mozzarella 
polane kremowym sosem serowym.
 



Czas na herbatę
Duży kufel 0,5 l / 12 zł.
Pomarańcza z malina
czarna herbata z sokiem malinowym, pomarańczą, goździkami oraz 
imbirem
 
Żurawina z cytryną 
czarna herbata z sokiem żurawinowym, suszoną żurawiną, cytryną 
oraz pomarańczą

Jabłko z cynamonem
czarna herbata z miodem, suszem kompotowym, świeżym jabłkiem,
cynamonem oraz imbirem
 




Desery 
 
Ciasto domowe (1,3,6,7, 8) 150g 12,00 
Naszego wypieku z najlepszych składników i owoców 
Bezowa fantazja (3,7) 150g 15,00 
3 gałki lodów, bezy, mus malinowy 
Gorąca miłość (3,6,7,8,9) 150g 17,00 
lody waniliowe, ciepłe maliny, czekolada 
Puchar sezonowy (3,6,7) 150g 18,00 
lody, owoce, bita śmietana, polewa 
Jabłecznik na ciepło (1,3,6,7,8) 200g  16,00 
podawany z lodami waniliowymi, bitą śmietaną 
i sosem owocowym